Élménybeszámoló a német nemzetiségi tanulók nyári táboráról, mely pályázati forrásból valósult meg

Kirándulásunkat Miniszterelnökség Egyházi, Nemzetiségi Kapcsolatokért és az Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős Államtitkársága megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

Pályázatunk során két millió vissza nem térítendő támogatást kaptunk. A nyári táborban iskolánk hetedik és nyolcadik osztályos német nemzetiségű tanulói vettek részt.

2019 augusztus 25-én indultunk Budaörsről. Az első nap délelőtt megtekintettük a Melki apátságot. Az idegenvezető német nyelven ismertette az apátság történetét, és végigvezetett minket a kiállításokon. Mária Terézia melki látogatásával kapcsolatban a tanulók feladatot kaptak, melyet szeptember hónapban német nyelvű történelem órán beszéltek meg. A délutáni órákban érkeztünk meg Passauba. A szálás elfoglalása után megtekintettük a történelmi belváros épületeit, majd este elsétáltunk a három folyó,a Duna az Inn és az Ilz összefolyásához. Másnap elindultunk Mannheimbe. Az ifjúsági szálló a Rajna partján volt, gyönyörű környezetben. Este besétáltunk a városközpontba quadratokat bejárva és megnéztük a város híres épületeit. Mannheimi Kastély a versailles-i mellett a legnagyobb barokk kastély Európában. 1760-ban fejezték be építését 40 év után, és egykor ez volt a pfalzi választófejedelem székhelye, ma már Németország egyik elit egyeteme található itt. Mannheim jelképe az 1889-ben épített víztorony, melynek tetején egy Amphitrité szobrot láthatunk, körülötte pedig gyönyörűen gondozott kertet szökőkutakkal. A harmadik nap Speyerban voltunk. Megnéztük a belvárost, a híres dómot, a kriptát, és Technik Múzeumot. A dómot II. Konrád német-római császár alapította 1030-ban. Sok híres császárnak, királynak, végső nyughelye.

A negyedik napot Bretzfeldben töltöttük. A Budaörsről kitelepített honfitársaink nagy szeretettel vártak minket. Délelőtt folyamán megtekintettük a honismereti múzeumot, és az abban lévő Budaörsről szóló kiállítást. Egy német múzeumpedagógus hölgy segítségével dramatizáltuk a kitelepítés menetét. Megtekintettük az egykori sváb használati tárgyakat, vendéglátóink a legtöbbhez még érdekes történetet is tudtak mesélni. Délután elsétáltunk a főtérhez, a templomhoz, megtekintettük az egykori iskola épületét. A délutáni órákban indultunk Nürnberg felé, ahol egy kellemes esti sétát tettünk a kivilágított főtéren és a belvárosban. Szállásunk a nürnbergi várban volt, csodálatos történelmi környezetben.

A hazautazás reggelén még sétáltunk a várban, majd elindultunk hazafelé.

Köszönjük a támogatást ehhez a csodálatos kiránduláshoz.

                                                                                                                      Az iskolai tanulói

 

Képes beszámoló >>