A Biztonságos Internet Nap (2021. február 9.)– Safer Internet Day (SID) – célja, hogy az Európai Unió Safer Internet Program (SIP) akciótervének keretein belül több, mint 150 országban minden évben ugyanazon a napon hívja fel a figyelmet az internet előnyeire és veszélyeire.

A COVID-19-járvány következtében fennálló korlátozások miatt a világjárvány miatt többet használjuk a digitális technológiákat, mint korábban, ezért talán most különös jelentőséggel bír.

A biztonságos internetezéssel kapcsolatos tudatosítás ahhoz szükséges, hogy elkerülhetőek – illetve legalábbis csökkenthetőek – legyenek a gyermekek és fiatalkorúak egészséges fejlődésére leselkedő veszélyek, káros hatások. A médiatudatosság mindezeken túl kiterjed az internet biztonságos használatát lehetővé tevő védelmi megoldások, illetve a sérelmes helyzetek nem várt bekövetkezte esetén igénybe vehető eszközök, intézmények létének, elérésének ismeretére is.

Az internethasználat és- biztonság új tendenciái komoly fejtörést okoznak a szülőknek és a pedagógusoknak, hiszen a hagyományos, jól bevált szabályozási módszerek már nem minden esetben működnek.

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály tájékoztatója >> Kihívás szülőknek>> Biztonságos internet linkgyűjtemény >>