Fenntarthatósági Témahét iskolánkban – 2023. április 24-28.

A Fenntarthatósági Témahét kiemelt témái:

  • a biodiverzitás
  • a fenntartható értékek
  • az energia
  • a hulladék

A fenntarthatóság egy élhető jövő megteremtését jelenti mindenki számára a Földön.

Április 25-én 8 órakor iskolarádiós műsort hallhattunk a 2.b és 6.b osztály előadásában.

Délelőtt a Pákozdi Pagony Vadaspark és Arborétumba látogatott az 1.b osztály – Az erdész szerepe és a fenntartható erdőgazdálkodás programon vettek részt fürkészes elsőseink.

Ökoiskolaként két gyűjtési akcióra hívtuk fel a figyelmet. 

Április 25-27-ig tavaszi hulladékgyűjtést rendezett intézményünk. A Sulizsák program keretében használt ruhagyűjtést hirdettünk, lehetőséget biztosítottunk az elektronikai hulladék leadására is.

A PontVelem Okos Programban résztvevő iskolaként a GyűjtsVelem Használt elem-, mobiltelefon gyűjtő versenyen is részt vettünk. 

Újításként vezettük be a Szobanövények gondozása, átültetése kezdeményezést. Célunk, hogy felhívjuk tanulóink figyelmét a körülöttünk lévő virágokra, közösen sokat tehetünk azért, hogy szebbé varázsoljuk a környezetünket. Hosszútávon bízva abban, hogy nagyobb figyelemmel, felelősséggel gondozzák tanulóink a növényeket. Az aulában, a folyosókon, osztálytermekben található szobanövényeket lehetett felfrissíteni, átültetni. Kertész szülő és gyermekei (iskolánk tanulói) irányításával sikerült nagy élményhez juttatni a résztvevő tanulókat. A gyerekek örömüket lelték az ültetésben és elégedetten vitték vissza a helyükre az átültetett, megújult szobanövényeket.

A hét folyamán Magyarország békái vándorkiállítás volt megtekinthető az aulában. 

A tavaszi időszakban az iskolaudvar környezetének szépítése már hagyománnyá vált. Ültessünk virágot! felhívással a környezettudatos szemléletet erősítettük tanulóinkban. A talaj előkészítése után az osztályok tanítóikkal közösen ültettek évelő és egynyári virágokat a beton kosarakba, a kerítés mellé keltikét és nőszirmot. A magaságyásban található fűszernövényeket is gondozásba vettük. Nagy élmény volt a közös munka látva, hogy mennyire fogékonyak a gyerekek az ilyen tevékenységekre.

Április 26-án a GYEREk-Berek környezettudatos foglalkoztatóházban Szelektív hulladékgyűjtés témában interaktív foglalkozáson vettek részt a 2.b osztályosok. Ezen a napon a 7.b osztály tanulmányi kirándulásra ment a Pusztazámori Hulladéklerakóba. 

Célba dobás szelektív kukákba – az iskola épületében óraközi szünetekben zajlott.

Környezetvédelemmel és/vagy természetvédelemmel kapcsolatos figyelemfelhívó feliratokat készítettek tanulóink, melyeket a lépcsőfokok függőleges oldalára helyeztünk ki.

Óvjuk, védjük a Földünket!

A kiírt kreatív felhívással célunk az volt,

hogy felhívjuk a figyelmet a Föld veszteségeire és értékeire.

Az elkészült alkotásokkal dekoráltuk ki az aulát, mely nem csak esztétikai élményt nyújt mindenki számára, hanem szemléletformáló hatása is van. Észrevétlenül beépül a hétköznapjainkba a gondolat, az igény, hogy mi is tehetünk a közös ügyért. 

 

Címkék: